Fontos tudnivalók, és tanácsok

Csaptelepek

Nem minden esetben érdemes a csaptelepet cserélni, hiszen ha a meglévő csapteleház még nincs olyan állapotban hogy azt okvetlenül szükséges lenne selejtezni akkor költséghatékonyság céljából javasoljuk a felújítás lehetőségét. A hagyományos tekerős gumitömítéses csaptelepeknél a szelepfészkek felmarásával a betétek cseréjével spórolhatnak 6-7 vagy akár 10-15 ezer forintot is az új csaptelep árától függően. A meghibásodott egykaros kerámiabetétes csaptelepeknél már kevésbé olyan egyszerű ez a folyamat. Ha már nem garanciális a készülék akkor inkább a cserét helyezzük előnybe mivel a javító készlet beszerzése, amennyiben az adott típushoz találunk ilyet, plusz a le-fel és a szét és összeszerelés munkadíja nem minden esetben gazdaságos.
Amennyiben mégis úgy döntenének hogy régi csaptelepet korszerűbbre cserélik, akkor minden esetben javasoljuk a szűrőbetétes sarokszelepek beépítését. A legtöbb gyártócégnél meghibásodás esetén csak abban az esetben lehet a garanciát érvényesíteni ha a csaptelep szűrőbetétes sarokszelepen keresztül kapja a vízellátást. Akkor ha fali csaptelep cseréjéről van szó, abban az esetben a lakást ellátó fővezetékhez érdemes a szűrőt beépíteni.
A szűrő beépítése családiház esetén lehet a vízóra aknába, társasházak vagy panel lakások esetén pedig közvetlen a mellék vízóra után.
A szűrő igaz hogy nem lágyítja a vizet, de megakadályozza a nagyobb szennyeződések bejutását a csaptelep mozgó alkatrészeibe,ami kopást eredményezhet a mozgó alkatrészeibe. Ennek következtében lerövidíti a készülék élettartamát. Ezek a szelepek házilag is tisztíthatok, és nem kívánnak különösebb szakértelmet.

Védje meg csaptelepét!

 

Mit vegyenek figyelembe csaptelep cserénél?

Egy dizájnos szép csaptelep is okozhat meglepetést. Termesztésen a legismertebb és legjobb minőségű márkáknál is előfordulhat hogy a termék meghibásodik aminek az esélye sokkal kisebb mint a az ismeretlen márkájú import látszólag szépen kivitelezett csaptelepeknél,ami jobb esetben három négy év alatt kötelezőszerűen meghibásodik.
A forgalomban lévő csaptelepek közül nem mindegyik rossz minőségű csak azért mert nem kerül tízezrekbe. Minden csaptelepet cserélni szándékozó ügyfelemnek a MOFÉM és a KLUDI márkájú csaptelepeket tudom ajánlani, mivel ezek a típusú készülékek megbízhatóak és tartósak. Ami pedig nem elengedhetetlen hogy még az áruk sem túl borsos, és az alkatrész utánpótlásuk is kiváló.
Természtesen nem kötelezőszerű az általunk javasolt csaptelep márkát választani. A megrendelőink saját belátásuk szerint bármelyik típust megvásárolhatják, mert az is felszereljük. Amennyiben az általuk javasolt csaptelepet az általunk javasolt módon szereltetik be, abban az esetben egy évig teljeskörű garanciát vállalunk az általunk elvégzett munkára.

 

Flexibilis csövek:

Egy panel lakásban a műszaki fal mögött vagy éppen egy álmennyezet felett meghibásodott hagyományos flexibilis cső beláthatatlan következményekkel járhat.
Akivel már előfordult olyan eset amikor arra ébredt hogy zubog a víz a lakásában és az alatta lakó szomszédok dühösen dörömbölnek az ajtón az éjszaka közepén, azokat szerintem nem kell különösebben meggyőznöm hogy a régi hagyományos flexibilis csöveket miért érdemes lecserélni egy jobb minőségű modern technológiával készült flexibilis bekötőcsőre.
A KATT nemesacélból készült flexibilis cső bordázott kialakításának és anyagának köszönhetően az egyik legmegbízhatóbb csatlakozást biztosítja épületgépészeti berendezések bekötésénél. A KATT technológiával sok kellemetlenségtől megkíméljük a megrendelőinket. Óriási előny a hagyományos flexibilis csövek használatával szemben hogy a páralecsapódásból adódó korrózió kialakulása nem gyengíti el az anyagot, és a hajlításnál adódó csőkeresztmetszet bordázott kialakításának köszönhetően pedig teljesen kizárt. Bővebben ITT olvashat a KATT flexibilis cső alkalmazási területeiről, előnyeiről.

 

Elzárószelepek

MOFÉM elzárok alkalmazása. Az import elzárószelepek lehet hogy olcsóbban beszerezhetőek, de hosszú távon nem kifizetődőek. Sok meglepéstest tud okozni egy elzárószelep ha egy váratlan helyzet esetén még fogóval is alig tudjuk elzárni a vízszerelő.
Több éves tapasztalatunknak köszönhetően megtanultuk hogy milyen márkát ajánlhatunk ügyfeleinknek. Új gépészeti kiépítésnél vagy cserénél csak azokat a márkákat építjük be aminél ritka a meghibásodás lehetősége.
Ezért csak a számunkra már bevált termékeket ajánljuk amiről már tudjuk hogy melyik típusú termékeknél ritka a meghibásodás.

 

Csatlakozók

Wavin smartfix csatlakozórendszer ötrétegű csövekhez kifejlesztett kompakt műanyag anyagból készült idom mellyel gyorsan és pontosan különösebb felszerelés nélkül kijavítható a hiba. Lecsökkenti a munkaidőt megkönnyíti a hiba olyan helyen való elhárítását amihez egykébbként más hasonló rendszerek használata nem lehetséges, vagy csak nehezen kivitelezhető. A rézcsöves kiépítéssel ellentétben nem okoz problémát hogy csepeg a víz a csőből vagy víz alatt kell a csatlakozást elvégezni.
Hibaelhárításnál nem mindegy hogy mennyt kell várnunk arra hogy a forrasztást biztonsággal elvégezzük. Prés technikával ellentétben nincs szükség a fal további bontásra annak érdekében hogy a célszerszámmal oda tudjuk férni a préselni kívánt idomhoz. A wavin smart fix anyagának köszönhetően egyértelmű pozitívumokat kínál a fém csatlakozókkal szemeben.

 

WC. tartályok

Az öblítő tartályok cseréje, nem minden esetben indokolt. Költséghatékonyság céljából érdemes a meghibásodott fődarabok cseréje amely a legtöbb esetben hosszútávra megoldja a keletkezett problémát.
A szűrőbetéttel készült sarokszelepek beépítését csere vagy felújítás esetében egyaránt javasoljuk. A szűrőbetét meghosszabbítja a tartály belső alkatrészeinek az élettartamát. Megakadályozza a szelepek eltömődését az alkatrészek meghibásodását és kopását. Az elkoszolódott nem jól működő alkatrészek szivárgást, túltöltést okoznak minek köszönhetően a vízszámla megemelkedik. A tömítések nagy szerepet játszanak az illesztéseknél mozgó alkatrészek esetében.

Kimléje meg wc.tartályát és még időben szereltessen be szúróbetétes elzáró szelepet.

 

Mit érdemes ellenőrizni mielőtt műszeres csőrepedés vizsgálatot rendelne

  • Ha meggyőződtek arról hogy a fővízmérő óra akkor is forog ha a mellékvízmérők el vannak zárva, akkor nagy valószínűség szerint valóban csőtörésre lehet számítani.
  • Többlakásos társasházak esetén az ellenőrzés során oda kell figyelni hogy mindenki otthon legyen, és a lakók egy időben zárják el vízórájukat. Ellenkező esetben téves diagnózis állapíttatnak meg.
  • Abban az esetben ha egy többlakásos társasháznál nem minden, vagy csak egyes lakásokban van mellék-vízmérőóra, akkor érdemes meggyőződni az elzárószelepek tömítettségéről. Egy meghibásodott szelep, vagy elzáró is okozhat többletfogyasztást úgy hogy azt nem szembetűnő.